Webdesign Trends 2018

Huibert - Jan

Huibert - Jan

Gepubliceerd op 06 februari 2018

In voorgaande jaren zagen we webdesign steeds simpeler worden. Rechte vormen, geen kleurverlopen en zeker geen schaduwen meer. Een consequentie van responsive ontwerp en herbruikbare ontwerp-patronen. Dit jaar experimenteerde we al met asymmetrische vormen, illustraties, functionele animaties en grote typografie. Deze webdesign-trends zien wij steeds vaker terugkomen in 2018, maar in 2018 komen ook oud en nieuw samen.

 

Kleurverloop 2.0

Dit jaar keren we de terug naar kleurverlopen. Waar kleurverlopen voorheen toegepast werden om elementen zoals buttons meer diepte te geven, door een lichtere kleurtoon te combineren met een donkerdere, zien we nu subtiele overgangen van twee verschillende kleuren. Hierdoor noemen we het geen kleurverlopen of gradients meer, maar ‘kleurtransities’.

 

Schaduw 3.0

Schaduwen zien wij komen en gaan. Uiteraard zijn ze nooit weggeweest, maar ze zijn wel van zwaar en dik naar subtiel gegaan. Dit jaar zien we grote, zachte schaduwen toegepast worden om meer diepte te geven aan belangrijke elementen.

 

Gedurfde kleuren en duotone

Eerlijk gezegd was het nogal een shock toen wij de restyling van Dropbox zagen, niet voordehand liggende kleurcombinaties zorgen voor een uniek beeld.

Duotone is een printtechniek waarbij een contrasterende kleur op een andere kleur wordt gedrukt waardoor er dus een afdruk ontstaat uit twee kleuren. Het voordeel van deze techniek is dat beeldmateriaal van verschillende bronnen samen gebruikt kunnen worden. Spotify maakt hier slim gebruik van voor hun branding en cover-art.

 

Semi-flat design

Een combinatie van bovenstaande trends resulteren samen in een nieuwe trend: semi-flat design. Ontwerpen is vaak de kunst van het weglaten, iets wat we hebben gezien met de flat-design trend. Het resultaat was echter dat iedere nieuwe website op elkaar leek en vaak te simpel werd. Flat-design is zeker niet passé, maar met de (her)-introductie van kleurtransities en schaduwen gaat flat-design zijn volgende fase in.

 

80’s en 90’s

De 80’s en 90’s zijn weer hot! We zagen het al op Netflix met series als Stranger Things en in Hollywood met remakes van films en vervolgen op films Star Wars en Blade Runner. In 2018 is deze trend ook in webdesign terug komen, van elektrische kleurtinten tot abstracte patronen.

 

Responsive Logo’s

Met de komst van de smartphone en tablets kwam ook responsive webdesign. Websites passen zich aan, aan het medium, vaak betekent dit dat elementen verborgen worden of kleiner weergegeven worden. Dit kan ervoor zorgen dat logo’s slecht leesbaar worden. Het is daarom niet meer dan logisch dat logo’s zich ook aan moeten passen aan het medium.

 

Standaardisering in design software

(web-)Ontwerpers hebben vaak verschillende achtergronden, waardoor zij ook met verschillende software werken. Adobe is de meest bekende ontwikkelaar van software voor creatieven; Photoshop voor fotobewerking; Illustrator voor illustraties; InDesign voor drukwerk; After Effects voor na-bewerking van video en nog veel meer.

Op het web had Adobe echter nog geen voet aan de grond, waardoor het in 2005 Macromedia kocht. Macromedia was de ontwikkelaar van Flash en Fireworks. Fireworks was specifiek ontwikkeld voor webdesigners. Helaas stopte Adobe in 2014 met de ondersteuning, omdat Photoshop populairder bleek onder webdesigners.

De naam Photoshop verraadt al dat de software bedoeld is voor fotobewerking en hoewel je er in principe alles in kunt ontwerpen was er een steeds grotere behoefte aan gespecialiseerde software.

2018 is de grote doorbraak van Sketch, gespecialiseerde software voor web- en appdesign. Adobe komt met zijn eigen software genaamd Adobe XD (voor Experience Design). De vraag is of Adobe de achterstand op Sketch in kan halen.

 

Prototyping

Websites zijn interactief, maar in het verleden moesten we naar aanleiding van een statische afbeelding zelf bedenken hoe het uiteindelijk ging werken. Door software als Sketch te combineren met prototyping software kunnen we in de ontwerpfase alvast een prototype maken van de website, voordat er veel ontwikkeluren in gaan zitten. In 2018 wordt dit steeds meer toegepast en een onderdeel worden van het ontwerpproces.

 

Meer weten over deze blog? Vraag naar Huibert - Jan

Tools, online marketing en slimme systemen, we kennen de nieuwe wereld als onze broekzak.
We gidsen je als Digineers naar de meest effectieve oplossing. En bouwen zo met leads aan de toekomst van je onderneming. 

Digineers.
The new lead generation.